Geschiedenis

Het begon allemaal in 1962. Een drietal jonge knapen richtten de jongenschiro van Kleit op. Deze jongeren leerden elkaar kennen in het vakantiepatronaat, georganiseerd door onderpastoor Vercruysse. Het was onder leiding van Taeldeman Johan, Sylvain Van Hulle en Martin Immesoete, dat onze Kleitse jeugdvereniging het levenslicht zag. Onderpastoor Beirnaert hield de mannen boven de doopvont en Chiro "Sint Vincentius" was geboren. Met een tiental jonge leiders en een 62-tal kinderen van jong-knapen tot kerels vlogen zij erin.

Onze eerste kampen vonden plaats in de Prinseveldstraat op een hooizolder van één van de schuren van boer Van Haverbeke, bij de familie Vervynck en in het Furfozennest. Het Furfozennest was jaren het boegbeeld van onze vereniging en tevens een echt heem. Enkele jaren later, in het werkjaar 1967 – 1968 ziet een nieuwe Kleitse jeugdvereniging het levenslicht. Onder leiding van Godelieve De Wandele en nog een tiental andere leidsters wordt de meisjeschiro Sint-Geertrui opgericht. De dames gaan van start met maar liefst 88 kakelende meisjes, gaande van sterretjes, tot zonnemeisjes en kristimeisjes. De nieuwe verenigingen werden in den beginne gehuisvest in een zaaltje achter de winkel van Oscar Lameire, later trokken we nog naar de kring aan de molen op het plein en nog later naar de huidige Sint-Vincentiuskring te Kleit. In 1969 waren er maar liefst 160 chiroleden, een record dat pas de laatste jaren opnieuw geëvenaard wordt.

1974 dan. Een cruciaal moment voor de jongenschiro. Er is een sterk gedaald ledenaantal en er staat geen nieuwe generatie te springen om de fakkel over te nemen. De jongens zijn gedwongen om het bijltje erbij neer te leggen. Dat de vurige en vruchtbare jaren 60 voorbij zijn merkt men trouwens in gans Vlaanderen, en dus ook bij de meisjeswerking. Al houden onze Chiromeiden gelukkig stand.

Ook de heropstanding van onze jongenschiro laat gelukkig niet lang op zich wachten. In 1980 besloten Dirk De Coninck en de toenmalige onderpastoor van Kleit, pater Vlaminck, de chiro te herdopen tot "Sint Antonius". Een jaar later wordt de boel terug op gang gebracht en dit met groot succes. In 1982 staan we alweer met een 50-tal jongensleden op Kleitse chirobodem, onder leiding van Marc De Bruyckere. Ondertussen zijn we ook verhuisd van de kring naar de huidige Chirolokalen langs de Kleitkalseide.

Het hangt intussen al een paar jaar in de lucht en begin de jaren negentig worden de stoere jongens één met de al even stoere meisjes. Het eerste gemengde kamp in Zutendaal zindert nog altijd na. (Zoals in elk goed huwelijk viel er wel eens een hard woord maar we zijn na al die jaren nog altijd een schitterend koppel.)

6 januari 1998. Een zwarte bladzijde in onze geschiedenis. Onze lokalen, spelen, kampmateriaal, nieuwjaarscadeautjes en vele andere waardevolle voorwerpen worden onder een stinkende zwarte roetlaag bedekt. We zitten letterlijk in zak en as, maar niet voor lang, want dankzij de steun en solidariteit van zovelen komen we het verlies snel te boven. Op zo’n momenten weet je wat het betekent om Kleitenaar te zijn. Wat later willen we die fierheid nog meer gestalte gevendoor het kiezen van een nieuwe naam. Een echt dialectwoord, Vannoes, Kleits voor 'Scheef van weg' is vanaf nu onze roepnaam.

Tien jaar later werd VAN-R opgericht, deze groep oud-leiders zorgde ervoor dat de Chiro nieuwe lokalen kreeg achteraan sporthal De Berken.

In het werkjaar van 2012-2013 vierden we het hele jaar door ons 50-jarig bestaan. Tal van activiteiten verenigden gedurende het hele jaar leden, leiders en oud-leiders. Elke Kleitenaar heeft op zijn minst één van onze activiteiten beleefd, Startweekend, Wedden Dat, Sportfeesten en Slotfeest.

We kunnen met trots zeggen dat we momenteel 170 ingeschreven leden hebben, met een enthousiaste leidingsploeg van 40 man!

Willen jullie graag nog meer te weten komen over onze Chiro? Dan raden wij het boek Krak! Boem! aan. Naast een bundeling van leuke verhalen is dit boek ook een verzameling van sprekende foto’s van de Kleitse Chiro door de jaren heen.